Cursus Edelsmeden

Wat ga je leren?

In deze 10 weekse cursus leer je de basisvaardigheden van het edelsmeden en leer je praktisch en resultaatgericht jouw eigen sieraden te maken in jouw eigen ontwerp!

De volgende vaardigheden kun je leren tijdens de cursus edelsmeden

  • Het maken van een ringband in verschillende vormen
  • Het zetten van cabochon en facet geslepen stenen in een gladde zetting
  • Alleen voor gevorderden: het zetten van kleine edelstenen in chaton zettingen (met pootjes)
  • Buigen, zagen en vijlen van metalen (voornamelijk zilver)
  • Het afwerken van sieraden in een matte of glanzende finish
  • Niet alleen ringen worden gemaakt, ook oorbellen, kettingen en armbanden zijn mogelijk

Cursus Edelsmeden

Wat ga je maken?

Iedereen start tijdens de cursus met het maken van een ring met cabochon geslepen edelsteen. Dit eerste project duurt gemiddeld 4-5 lessen. Daarna kun je jouw techniek verbeteren, een moeilijkheidsgraad toevoegen en ook andere sieraden leren maken. Denk aan een facet geslepen steen of een sierrand om de steen toevoegen. Maar ook sieraden zonder steen kunnen natuurlijk gemaakt worden. Hoe creatief ben jij?

Let op: soms krijgen wij afbeeldingen en filmpjes van andere smeden te zien met erg veel ervaring. In zo’n filmpje ziet het er soms eenvoudig uit. Voor het zetten van stenen in chaton zettingen (met pootjes) en het zetten van meerdere stenen in een sieraad heb je echt (veel) ervaring nodig. Daarvoor kun je dus bijvoorbeeld doorgaan met de cursus op jouw skills te verbeteren. Dit maken we niet in de eerste cursus, het is gewoonweg te moeilijk.

Meer informatie & vragen

Wat heb je nodig?

In ons atelier in Breda is alles aanwezig wat je nodig hebt om sieraden te maken. Een tas en notitieboek voor jouw eigen projecten is wel aan te raden.

Wat zijn de kosten?

De cursus bestaat uit 10 weken, waarbij je wekelijks een les volgt van 2,5 uur. Je betaalt alleen voor het lesgeld. De kosten (exclusief materiaal om mee te werken en dus ook bijvoorbeeld dankjes die je bestelt) zijn €345,- te voldoen voor aanvangst van de cursus. Daar komt voor de eerste deelname een starterspakketje van €30 bij. Na de cursus van 10-weken is het mogelijk om verder te gaan met de cursus om jouw vaardigheden te verbeteren en meer technieken te leren. Na een cursus van 10-weken heb je namelijk nog maar net geproefd van het vak.

Let op: je schrijft je in voor een specifiek blok van 10-weken. Vanwege het hoge aantal inschrijvingen is restitutie niet mogelijk. Het is ook niet mogelijk om jouw deelname te onderbreken en een volgend blok verder te gaan. 

Wanneer kan ik starten?

De cursussen worden meerdere keren per jaar gestart, in januari, april en september. Per week zijn er meerdere groepen waarin we je kunnen plaatsen.

Ochtendlessen: van 10.00 uur tot 12.30 uur

Avondlessen: van 19.30 uur tot 22.00 uur

Huidige deelnemers krijgen altijd voorrang, daarom worden de inschrijvingen voor een volgend blok altijd ongeveer halverwege het blok open gezet. Daarvoor krijgen de mensen die op de wachtlijst staan de eerste melding.

Wat als ik een keer niet kan?

Mocht je een keer een les missen, kun je die les alleen inhalen in een andere cursusgroep binnen jouw blok. Je hebt tot het eind van dit blok om jouw lessen eventueel in te halen. Er hangt een lijst in het atelier waar je op kunt zien wanneer er plek is.

Wat zijn de mogelijkheden na de 10-weekse cursus?

De cursus loopt continue door en is jaarlijks verdeeld in drie blokken van 10 weken, een blok in januari, april en september. Na jouw eerste 10-weken ben je nog lang niet uitgeleerd en hebben de meeste cursisten ongeveer 2-4 sieraden gemaakt. Het is dus zeker logisch dat je nog verder wilt naaien! Daarom is het natuurlijk mogelijk de cursus te vervolgen, uiteraard niet verplicht. Graag dagen wij je uit met het maken van moeilijkere ontwerpen, of, kun je als je dat liever wilt, prima doorwerken aan het verbeteren van jouw basisvaardigheden. Heb je interesse in het vervolgen van de cursus? Geef dit dan zo snel mogelijk aan.

Hoe meld ik mij aan?

Je schrijft je online in en accepteert de voorwaarden om definitief ingeschreven te staan. Twijfel je? Volg dan eerst een van onze eenmalige workshops naaien. Inschrijven voor de cursus kan middels de link hieronder. We zien je graag terug in ons atelier!

Alleen volledig betaalde reserveringen inclusief ingevulde formulieren voor onze voorwaarden kunnen deelnemen aan de cursus.

Restitutie is vanwege het hoge aantal aanmeldigen niet mogelijk, ook kunnen aanmeldingen niet kostenloos worden doorgeschoven naar een volgend blok.

cursus edelsmeden

Inschrijven

Vanaf nu kun je je opgeven voor de periode die vanaf 16 september 2024 begint.

In januari gaat daarna weer een nieuwe ronde van start. Wil je je daarvoor als eerste kunnen inschrijven (na de huidige cursisten), mail dan naar info@happy-hippies.nl om op de wachtlijst te komen.

Let op: op feestdagen (behalve kerstdagen) gaan de lessen gewoon door. Er is tijdens de herfstvakantie geen les (19 t/m 27 oktober 2024), verder gaat de cursus gewoon door.

Schrijf je in voor de cursus edelsmeden door twee stappen te doorlopen:

  • Stap 1: Je schrijft je in voor onze cursus edelsmeden door de cursus te betalen.
  • Stap 2: Vul het formulier in om de voorwaarden te accepteren.

Twijfel je of de cursus iets voor jou is? 
Volg dan eerst een van onze eenmalige workshops edelsmeden.


Lees hier de cursus voorwaarden →

Inschrijven →