Cursus edelsmeden Breda

Cursus edelsmeden 

De collectie van Happy Hippies bestaat voor een groot gedeelte uit handgemaakte sieraden. In ons winkelpand in Breda hebben wij een groot atelier waarin we jou kunnen leren hoe je zo’n handgemaakt sieraad zelf creëert.

Boven onze super gave winkel in het centrum van Breda, aan de Halstraat 9 vind je ons grote goudsmidatelier met dakterras. Hier geven wij wekelijks lessen van 2,5 uur per keer aan creatievelingen die een gave, gezellige hobby zoeken. Heb jij dus altijd al een interesse gehad in sieraden en zou jij willen leren hoe je zelf met de hand een kwalitatief sieraad maakt in je eigen ontwerp? Meld je dan aan voor onze cursus edelsmeden in Breda.

Wat ga je leren?

Tijdens deze edelsmidcursus van Happy Hippies ga je aan de slag met het smeden van jouw eigen sieraad in echt edelmateriaal. Alles gebeurt met de hand. Uiteraard is alles wat jij zelf maakt jouw bezit. Je begint met het maken van een echt zilveren ring met edelsteen in jouw eigen ontwerp. Dit kan dus variëren van een super minimalistische ring met kleine edelsteen en eenvoudige zetkast, tot een uitgewerkte ring met allerlei sierdraden rondom een zetkast. We laten iedereen eerst een ring met edelsteen in echt zilver maken, omdat je hierbij alle stappen van het maken van een sieraad met de hand vast doorloopt. Wanneer je dit eerste product na een les of 4, 5 af hebt, ga je verder met een werkstuk naar keuze. Hierbij krijg je uiteraard alle hulp die je nodig hebt.

Samen met een groep doorloop je op eigen tempo de volgende stappen:  

 • Ontwerpen van jouw eerste ring
 • Steenuitleg en het uitkiezen van een eigen te gebruiken edelsteen
 • Uitleg over het materiaal sterling zilver en het gebruik daarvan. Tevens leggen we onze vergulding uit en is het ook mogelijk hier gebruik van te maken wanneer je gouden sieraden draagt.
 • Maken van een ringband in de gewenste ringmaat (meten, zagen, vijlen, buigen, solderen, schuren)
 • Stempelen van de ringband met .925
 • Maken van de zetkast waarin later de steen gezet gaat worden (meten, zagen, vijlen, buigen, solderen, schuren)
 • Zetkast aan ring vast solderen
 • Schuren van het geheel tot alle krasjes verwijderd zijn
 • Polijsten van de ring totdat deze helemaal mooi glanst en geen krassen meer bevat
 • Zetten van de steen
 • Verder werken aan volgende sieraad naar eigen keuze

Wat heb je nodig?

In ons goudsmid atelier in Breda is alles aanwezig wat nodig is bij het maken van sieraden met de hand. Het is wel handig om zelf een tas of gereedschapskist(je) te hebben waar je jouw eigen materialen en sieraden in bewaard. Een vakjesdoos kan handig zijn voor kleine artikelen. Met een notitieboek en pen kun je jouw aantekeningen maken. Alle andere materialen zoals zilver en edelstenen hebben wij veelal op voorraad en kunnen wij ook bestellen. Alle soorten en maten edelsteen zijn mogelijk om via ons te bestellen. Naast al het ‘grote’ gereedschap, is het handig om sommige dingen voor jezelf te hebben. Daarom bieden wij ook een starterspakketje gereedschap aan, waar een zaagbeugel met zaagjes in zit, een vijlensetje en soldeer. Het is uiteraard ook mogelijk om dit zelf ergens anders aan te schaffen.

Wat zijn de kosten?

De cursus bestaat uit 10 weken, waarbij je wekelijks een les volgt van 2,5 uur. De kosten (exclusief materiaal) zijn €250,- te voldoen voor aanvangst van de cursus. Het starterspakketje gereedschap kost €30,-. De kosten voor 1 ring hangen af van de edelsteen en de hoeveelheid zilver die gebruikt wordt, maar gemiddeld genomen is dit rond de €35,-. Na de cursus van 10-weken is het mogelijk om verder te gaan met de cursus en nog meer mooie (en moeilijkere) sieraden te maken.

Wanneer kun je starten met de cursus?

De cursussen worden meerdere keren per jaar gestart. We beginnen weer vanaf januari 2021 en in april 2021. Per week zijn er meerdere groepen waarin we je kunnen plaatsen.

Ochtendlessen: van 10.00 uur tot 12.30 uur

Middaglessen: van 14.00 uur tot 16.30 uur

Avondlessen: van 19.00 uur tot 21.30 uur

Hoe kun je deelnemen aan de cursus edelsmeden?

Wanneer je je wilt inschrijven voor deze 10-weekse cursus edelsmeden in het centrum van Breda bij Happy Hippies reserveer je jouw plek direct hieronder. Alleen betaalde reserveringen kunnen deelnemen aan de cursus. We zien je graag terug in ons atelier!