Cursus edelsmeden Breda

Cursus edelsmeden 

De collectie van Happy Hippies bestaat voor een groot gedeelte uit handgemaakte sieraden. In ons winkelpand in Breda hebben wij een groot atelier waarin we jou kunnen leren hoe je zo’n handgemaakt sieraad zelf creëert.

Boven onze super gave winkel in het centrum van Breda, aan de Halstraat 9 vind je ons grote goudsmidatelier met dakterras. Hier geven wij wekelijks lessen van 2,5 uur per keer aan creatievelingen die een gave, gezellige hobby zoeken. Heb jij dus altijd al een interesse gehad in sieraden en zou jij willen leren hoe je zelf met de hand een kwalitatief sieraad maakt in je eigen ontwerp? Meld je dan aan voor onze cursus edelsmeden in Breda.

Wat ga je leren?

Tijdens deze edelsmidcursus van Happy Hippies ga je aan de slag met het smeden van jouw eigen sieraad in echt edelmateriaal. Alles gebeurt met de hand. Uiteraard is alles wat jij zelf maakt jouw bezit. Je begint met het maken van een echt zilveren ring met edelsteen in jouw eigen ontwerp. Dit kan dus variëren van een super minimalistische ring met kleine edelsteen en eenvoudige zetkast, tot een uitgewerkte ring met allerlei sierdraden rondom een zetkast. We laten iedereen eerst een ring met edelsteen in echt zilver maken, omdat je hierbij alle stappen van het maken van een sieraad met de hand vast doorloopt.

Samen met een groep doorloop je op eigen tempo allereerst de volgende stappen:  

 • Ontwerpen van jouw eerste ring
 • Steenuitleg en het uitkiezen van een eigen te gebruiken edelsteen
 • Uitleg over het materiaal sterling zilver en het gebruik daarvan. Tevens leggen we onze vergulding uit en is het ook mogelijk hier gebruik van te maken wanneer je gouden sieraden draagt.
 • Maken van een ringband in de gewenste ringmaat (meten, zagen, vijlen, buigen, solderen, schuren)
 • Stempelen van de ringband met .925
 • Maken van de zetkast waarin later de steen gezet gaat worden (meten, zagen, vijlen, buigen, solderen, schuren)
 • Zetkast aan ring vast solderen
 • Schuren van het geheel tot alle krasjes verwijderd zijn
 • Polijsten van de ring totdat deze helemaal mooi glanst en geen krassen meer bevat
 • Zetten van de steen
 • Verder werken aan volgende sieraad naar eigen keuze

Wanneer je dit eerste product na een les of 4, 5 af hebt, ga je verder met een werkstuk naar keuze. Hierbij krijg je uiteraard alle hulp die je nodig hebt. Je krijgt iedere les een stukje theorie en uitleg, waarna je zelf aan de slag gaat onder begeleiding van de goudsmid. Je kunt bijvoorbeeld ook leren hoe je eigen materiaal (zoals oud goud) omsmelt en hier vervolgens iets nieuws van kunt maken. Naast zilver, kun je op aanvraag ook werken met echt geel-, wit- of roodgoud.

Wat heb je nodig?

In ons goudsmid atelier in Breda is alles aanwezig wat nodig is bij het maken van sieraden met de hand. Het is wel handig om zelf een tas of gereedschapskist(je) te hebben waar je jouw eigen materialen en sieraden in bewaard. Een vakjesdoos kan handig zijn voor kleine artikelen. Met een notitieboek en pen kun je jouw aantekeningen maken. Alle andere materialen zoals zilver en edelstenen hebben wij veelal op voorraad en kunnen wij ook bestellen. Alle soorten en maten edelsteen zijn mogelijk om via ons te bestellen. Naast al het ‘grote’ gereedschap, is het handig om sommige dingen voor jezelf te hebben. Daarom bieden wij ook een starterspakketje gereedschap aan, waar een zaagbeugel met zaagjes in zit en een vijlensetje. Het is uiteraard ook mogelijk om dit zelf ergens anders aan te schaffen.

Wat zijn de kosten?

De cursus bestaat uit 10 weken, waarbij je wekelijks een les volgt van 2,5 uur. De kosten (exclusief materiaal) zijn €295,- te voldoen voor aanvangst van de cursus. Het starterspakketje gereedschap kost €30,-. De kosten voor 1 ring hangen af van de edelsteen en de hoeveelheid zilver die gebruikt wordt, maar gemiddeld genomen is dit rond de €35,-. Na de cursus van 10-weken is het mogelijk om verder te gaan met de cursus en nog meer mooie (en moeilijkere) sieraden te maken.
Let op: vanwege het hoge aantal inschrijvingen en het reserveren van plekken is restitutie niet mogelijk.
Wanneer je een tweede keer meedoet aan de cursus van 10 weken betaal je €285, een derde en volgende keer betaal je €275. Je leert dan nog meer (moeilijkere) technieken en je vaardigheden verbeteren.

Wanneer kun je starten met de cursus?

De cursussen worden meerdere keren per jaar gestart, in januari, april en september. Per week zijn er meerdere groepen waarin we je kunnen plaatsen.
De septemberronde is nu geopend en begint vanaf 12 september 2022. Let op: er is nu nog plek op woensdagavond. Je kunt je hier nog voor inschrijven.

Ochtendlessen: van 10.00 uur tot 12.30 uur

Middaglessen: van 13.30 uur tot 16.00 uur

Avondlessen: van 19.30 uur tot 22.00 uur

Wat als ik een keer niet kan?

Als je een keer niet kunt, kun je deze les alleen inhalen als er een plek vrij is in een andere groep (wanneer een ander afzegt en dit op tijd doorgeeft). De lessen van september worden alleen gegeven op dinsdagavond, woensdagavond en vrijdagochtend. Kun je niet of is er geen plek vrij omdat iemand anders afwezig is, dan mag je 1 les meenemen naar het volgende blok. Het volgen van inhaalmogelijkheden hiervan is jouw eigen verantwoordelijkheid en werkt op dezelfde manier (dus alleen als iemand uitvalt). De rest van de lessen vervalt. Indien je dus veel lessen niet aanwezig kunt zijn, is het niet handig om je in te schrijven voor een cursus van 10 weken en kun je beter een andere keer deelnemen.

Wat zijn de mogelijkheden na de 10-weekse cursus? 

De cursus loopt continue door en is jaarlijks verdeeld in drie blokken van 10 weken, één blok in januari, april en september. Na jouw eerste 10-weken ben je nog lang niet uitgeleerd en hebben de meeste cursisten ongeveer 2 sieraden gemaakt. Het is dus zeker logisch dat je nog verder wilt smeden! Daarom is het natuurlijk mogelijk de cursus te vervolgen, uiteraard niet verplicht. Graag dagen wij je uit met het maken van moeilijkere ontwerpen, of, kun je als je dat liever wilt, prima doorwerken aan het verbeteren van jouw basisvaardigheden. Heb je interesse in het vervolgen van de cursus? Geef dit dan zo snel mogelijk aan.

Hoe kun je deelnemen aan de cursus edelsmeden?

Je kunt je nu inschrijven voor de 10-weekse cursus die start vanaf 12 september 2022 en plaatsvindt op woensdagavond van 19.30 tot 22.00 uur. Twijfel je? Volg dan eerst onze eenmalige workshop edelsmeden. Inschrijven voor de cursus kan middels de link hieronder. Momenteel geven we voorrang aan de mensen op onze wachtlijst, daarna gaat de lijst open voor het publiek. We zien je graag terug in ons atelier!
Alleen volledig betaalde reserveringen kunnen deelnemen aan de cursus. Restitutie is vanwege het hoge aantal aanmeldigen niet mogelijk.