Zetrand maken
Een zetkast is een soort kastje om de steen heen, waar hij in omklemt wordt door metaal en dus vastgezet kan worden in het sieraad. De zetkast bestaat uit twee delen, een zetrand die om de steen heen komt en een onderplaat. Het design hiervan kan verschillen. Het maken van een zetrand is zeer specifiek werk en duurt vaak vrij lang. De zetrand moet namelijk perfect om de steen heen gebogen zijn, de precieze vorm van de steen volgen, niet te groot zijn en niet te klein. Om deze zetrand te maken bepaal je allereerst de afmeting van jouw edelsteen. Gebruik de hoogte van de steen voor de breedte van de zetrand. Uiteindelijk wordt de zetrand lager, je wilt immer veel van de steen laten zien, maar er moet nog vrij veel afgewerkt worden. Je gebruikt dus in eerste instantie liever te veel materiaal, dat kun je namelijk nog kleiner maken. Dan heb je in ieder geval genoeg. De lengte van de zetrand bepaal je door hem te schatten. Rol jouw steen uit over een plaat en schat de lengte, of meet hem op alsof het een vierkant zou zijn en kies deze lengte. Kies altijd iets meer dan je denkt nodig te hebben. Een te korte zetrand betekent dat je opnieuw moet beginnen.
Gebruik een plaatje van 0,5 mm. Deze dikte is perfect voor zetkasten. Deze dikte is stevig genoeg en goed te buigen. Dit is belangrijk voor als je jouw steen gaat zetten. Een dikkere zetkast betekent een steviger geheel, maar ook een moeilijker te zetten steen. Bovendien is het eindresultaat iets robuuster. Met een kraspen teken je de lengte en breedte uit op een de plaat. Daarna zaag je dit uit. Vijl vervolgens de beide uiteindes recht en verwijder eventueel het plastic. Buig vervolgens deze rand om jouw steen heen met een tang totdat deze perfect past.
Ovale steen: houd de opening bij voorkeur aan de lange zijde van de steen.
Peer steen: houd de opening bij het puntje van de peer.
Markies steen: houd de opening bij een van de puntjes van de steen en gebruik een puntige tang voor de andere punt als je een zijde perfect hebt gebogen. Gebruik eventueel een driehoekige of vierkante vijl om een scherpe hoek te creëren in de zetrand (ga niet te diep).
Vierkante steen: houd de opening bij een van de puntjes van de steen en gebruik een puntige tang voor de andere punten als je een zijde perfect hebt gebogen. Gebruik eventueel een driehoekige of vierkante vijl om een scherpe hoek te creëren in de zetrand (ga niet te diep).
Je zult in de tussentijd de rand wat korter kunnen maken. Moet er een groot stuk af? Zaag dit er dan af, of knip het met de plaatschaar. Bewaar dit stukje wel, dit is van jou. Mag er nog wat af, maar niet veel? Vijl het dan altijd, om ervoor te zorgen dat je niet teveel eraf haalt.
Zetrand solderen
Als in ieder geval de lengte perfect klopt en bij voorkeur ook de vorm, kun je de zetrand solderen. Zorg er wederom voor dat beide uiteindes recht zijn en buig deze weer zodanig dat zij in de vorm blijven staan perfect tegen elkaar aan. Omdat dit de eerste stap is van een nieuw project, gebruik je soldeer 1 om de zetrand te solderen. Dit kun je op dezelfde manier doen als bij de ringband. Je knipt een klein stukje (1/1) mm hardsoldeer 1 en legt dit wederom onder de spleet. Breng fluoron aan en begeleid het soldeertje (net als bij het solderen van de ringband) omhoog midden tussen het spleetje. Daarna koel je hem even af onder water en daarna kook je hem af.
Na het solderen van de zetrand perfectioneer je de vorm en bepaal je de hoogte. Hiervoor vijl je hem platter of haal je hem over schuurpapier heen. Je wilt uiteindelijk ongeveer 60-70% van de steenhoogte aanhouden. Je moet de steen goed kunnen zetten, dus een klein beetje zilver over de steen kunnen wrijven later. Daarmee bepaal je de steenhoogte.
Zodra de steenhoogte goed is, perfectioneer je de vorm door een aantal keer de steen van boven naar onder te halen door de zetrand totdat hij perfect is en in deze houding blijft staan. Dit is belangrijk voor het solderen op de onderplaat.
Schuren
Schuren kan met schuurpapier. Ook zijn er schuurlatjes. Om grotere oppervlakten zoals een zetrand te schuren, gebruik je schuurpapier. Schuurpapier heeft verschillende groftes. Hoe lager het getal, hoe grover het schuurpapier. Gebruik 180, 240 of 320 om een zetrand plat te schuren.