Les 1: Introductie en eigen ontwerp
Introductie Happy Hippies en de winkel
Wat leuk dat je de cursus edelsmeden komt volgen bij Happy Hippies! In deze les geven we je vooral veel achtergrondinformatie over ons bedrijf en de cursus. Daarna ga je alvast beginnen met jouw eigen ontwerp en het kiezen van een edelsteen.
Allereerst is het leuk om te weten waar je nu eigenlijk bent beland. Mijn naam is Ronel Loeffen en samen met mijn man Gertjan ben ik in 2016 gestart met Happy Hippies. Ik heb altijd al een droom gehad om een eigen merk in de markt te zetten en voornamelijk het gat te vullen tussen de traditionele juwelier (met dure, vaak standaard producten van hoge kwaliteit) en de bestaande sieradenmerken (vaak goedkoop, hip ontwerp, maar van slechte kwaliteit). Happy Hippies is zelfs begonnen vanuit een blog, eerst schreef ik online modeartikelen en interviewde ik kleine ondernemers die hun eigen producten maakten. Je had in 2018 een flinke recessie waarbij veel mensen hun baan verloren en gingen reizen. Vaak namen ze dan producten mee uit de landen waar ze naar reisden of begonnen daar een eigen merkje. Deze ondernemers bood ik een online platform om hun verhaal te vertellen. Dit liep vrij goed en al snel verbond ik hieraan een webwinkel in gave sieraden die ik inkocht van over de hele wereld. Zelf vond ik alleen dat ik hiermee niet creatief en uniek genoeg kon zijn. Toen heeft Gertjan me aangemoedigd om zelf sieraden van goede kwaliteit te gaan ontwerpen, maar de ontwerpen moesten wel echt iets toevoegen aan het bestaande assortiment van sieraden. Hierdoor kwam ik op het idee om gave statement items te ontwikkelen en stenen met betekenis hierin te verwerken. In die tijd werden markten ook steeds hipper en hier ging ik ieder weekend staan om mijn producten te verkopen. Dit is uiteindelijk uitgegroeid tot de winkel die we nu hebben, geopend in november 2019. Naast alleen de sieraden wilden we ook meer producten toevoegen in de winkel, Gertjan vond dat we ons niet alleen op de sieraden moesten richten. Daarom hebben wij samen onze eigen kledinglijn ontwikkeld, volledig in eigen ontwerp, geproduceerd in duurzame stoffen, lokaal, door vluchtelingen. Ook ben ik zelf erg fan van hoeden, we hebben daarom ook het hippe Amsterdamse merk ‘Old Habits Die Hard’ toegevoegd aan de winkel. Sinds de lockdown hebben we ons assortiment ook flink uitgebreid:
- Vintage: we hebben een collectie vintage kleding ingekocht met het oog op duurzaamheid
- Home accessories: onze winkel moest in beginsel vooral een beleving zijn van het merk, maar toen iedereen onze ‘decoratie’ wilde kopen, hebben we toch besloten ook leuke accessoires voor thuis toe te voegen.
- CouCou Suzette: een gaaf Frans merk, sokken, pins kaarten, allemaal in een brutaal, humoristisch, sexy jasje.
- Ocean Sole: met trots hebben we de kunst van Ocean Sole in de winkel staan. Deze kunst is afkomstig uit Kenia en word gemaakt van gerecyclede teenslippers. Ocean Sole is een goed doel dat Kenianen aan een baan helpt en help hun gezin te onderhouden en anderzijds de plastic soep wil verminderen door de grootste boosdoener, teenslippers, upcycled.
- Assembli: de grappige DIY puzzels van Assembli worden door een Bredaase ontwerper bedacht en bevatten geen plastic.
Uitleg ontwerpen
Onze sieradenlijn wordt op twee manieren ontwikkeld. Enerzijds hebben wij een collectie handgemaakte items, voornamelijk sieraden met een edelsteen en een bewerking hieromheen. Dit zijn voorbeelden die jij ook in de cursus zou kunnen maken. Anderzijds danken wij onze unieke lijn aan 3D printing. Ronel tekent in 2D een ontwerp grondig uit, vervolgens gaat dit naar onze 3D ontwerpers. Deze maken hier een supergaaf 3D ontwerp van, wat Ronel vervolgens aanpast en daarna goedkeurt. Onze producent maakt hier een mal van waarin zilver gegoten kan worden. Ook alle sieraden die met 3D printing gemaakt worden moeten met de hand worden afgewerkt. Het voordeel is echter een consequent product, wat prachtige kleine details kan bezitten. Veel andere merken maken gebruik van was, waarbij met de hand een ring uit was gesneden wordt en daar vervolgens een mal van gemaakt wordt. Onze manier brengt ook per ontwerp een investering met zich mee. Wij houden sowieso voor sieraden niet van een wegwerpcultuur en laten onze collectie dus alleen maar groeien. Een item kan tijdelijk uitverkocht zijn, wij hebben een wachtlijstmodule ontwikkeld online waarop klanten zich kunnen aanmelden. Bij iedere productieronde bekijken wij deze wachtlijst, als er veel aanmeldingen zijn voor een ‘ouder’ item, nemen wij deze weer in productie. Onze ontwerpen zijn tijdloos, dus waarom in de sale gooien en er afscheid van nemen, terwijl het product nog steeds super gaaf is en van goede kwaliteit?
Uitleg materialen
Onze eigen sieradenlijn wordt gemaakt van sterling zilver/echt zilver. Wij maken alleen gebruik van edele materialen om een hoge kwaliteit te garanderen. Zilver kun je herkennen aan een stempel, .925. Een sieraad kun je niet maken van puur zilver, dit is te zacht voor sieraden. Daarom wordt er een mengsel gemaakt met andere metalen, zoals bijvoorbeeld zink en koper om het materiaal harder te maken. Dit mengen van metalen noem je een legering. Zilver kan oxideren door de zuurgraad in de lucht en moet daarom soms opgepoetst worden. Op zilver kun je ook dit geoxideerde effect juist express aanbrengen, om diepte in ontwerpen te creëren en een stoere uitstraling.
Voor de vergulde sieradenlijn van Happy Hippies maken wij gebruik van goud vermeil. Vergulden van sieraden is een veelgebruikte methode, maar ook een methode waarbij er snel veel verschil zit in kwaliteit. Vaak wordt door sieradenmerken gekozen voor kleurvergulden/flash plating/gold plating. Hierbij wordt een dunne laag goud aangebracht op een product met een basis van onedel (koper, brass) of edele basis (zilver). Omdat goud natuurlijk best prijzig is, wordt dus alleen de kleur aangebracht en dus een hele dunne laag die snel slijt. Vaak bieden deze merken geen nieuwe mogelijkheid tot vergulden aan en is het sieraad dus ‘op’ wanneer het goud eraf is gesleten.
Omdat Happy Hippies staat kwaliteit, wilden wij op het gebied van vergulding echt een verschil maken. Daarom gebruiken wij allereerst alleen een echt zilveren basis. De sieraden brengen wij naar een extern bedrijf en daar worden zij vervolgens op zeer specialistische wijze verguld in een laboratorium. In dit proces wordt een laag van 3 micron 14k goud aangebracht op een zilveren product. Qua vergulding is dit de beste kwaliteit. Wij bieden klanten 3 maanden garantie op hun product en hebben een verguldservice, waarbij klanten voor een klein bedrag hun sieraad opnieuw kunnen laten vergulden en dus altijd mooi goud kunnen houden. Dit zorgt ervoor dat de vergulde lijn van ons merk de uitstraling heeft van solide goud, maar door de zilveren basis een vriendelijkere prijs heeft.
Puur goud, 24k goud, is net als zilver te zacht op sieraden van te maken. Bovendien is dit heel gelig van kleur. Daarom wordt ook bij goud in verschillende legeringen gewerkt. Zo bestaat er 18k goud, wat voor 75% uit puur goud bestaat, 18 van de 24 delen. Te herkennen aan de stempels 18k of .750. Dit is nog steeds lekker zacht, maar nog steeds duur en vrij gelig. In Nederland wordt veel 14k goud gebruikt, dit noem je ook wel Nederlands goud, omdat het in Nederland zo populair is. Doorgaans is dit wat je bij een juwelier ziet. 14k goud bestaat voor 58,5% uit puur goud, 14 van de 24 delen. Te herkennen aan de stempels 14k of .585. Dit is nog steeds vrij prijzig, maar beter te betalen dan 18k goud. Bovendien heeft het een mooie chique kleur die bij vrijwel iedereen mooi staat. 14k goud is wel harder dan 18k goud. Er bestaat ook nog bijvoorbeeld 9k goud, maar dit mag onder de Nederlandse wet niet als solide goud verkocht worden, er moet dan altijd 9k goud bij staan. Het goudpercentage is zo laag dat dit bescherming biedt voor de consument.
Cursus introductie en uitleg
Tijdens de cursus edelsmeden gelden een aantal belangrijke huisregels.
- Alle info omtrent de cursus wordt geplaatst op happy-hippies.nl/cursus Houdt deze pagina regelmatig in de gaten voor inspiratie of in te halen lessen.
- De volgende week kun je gewoon binnen komen en direct doorlopen naar boven. Je kunt niet eerder beginnen met de cursus dan het tijdstip dat ervoor is aangegeven.
- Per tafel zijn er 3 werkplekken. De goudsmid loopt rond en neemt plaats aan de kopse kant van een tafel.
- Corona: bij binnenkomst desinfecteer je jouw handen. Er zijn ook handschoentjes aanwezig. Draag een mondkapje. Blijf thuis bij coronagerelateerde klachten of wanneer iemand waarmee je in contact bent geweest positief wordt getest. Hoest en nies in je elleboog en houd hierbij rekening met je medecursisten.
- Zorg voor een notitieboekje om aantekeningen en schetsen te maken. Markeer jouw starterspakketje met een kleur nagellak, zodat je weet wat van jou is. Zorg voor een tas/gereedschapskist om jouw materiaal in te bewaren.
- Als iedereen aanwezig is begint de goudsmid met een stukje theorie. Dit gaat vaak over uitleg van een volgende stap in een proces of een nieuw techniek. Daarna ga je verder met jouw eigen werk en biedt de goudsmid hulp.
- Tijdens de cursus staat er voor iedereen kraanwater klaar. Daarnaast is de bar open en kun je bij de goudsmid een ander drankje bestellen. Rokers kunnen gebruik maken van het dakterras.
- Al het materiaal wat je gebruikt voor jouw project wordt gewogen en bijgehouden en genoteerd in de map. Er is in les 5 een betaalronde en in les 10&eventueel 11. Dan kun je pinnen of contact betalen.
- Er is altijd voldoende zilver en edelstenen aanwezig om mee te werken. Mocht je iets specifieks willen gebruiken, dan moeten we dit voor jou bestellen. Hiervoor hebben we bestelrondes, de deadlines hiervoor worden kenbaar gemaakt via de cursuspagina. Denk dus vooral al snel na over jouw tweede project.
Starterspakketje
In het starterspakketje vind je een aantal tools die handig zijn om zelf te hebben, een zaagbeugel, zaagjes en een vijlsetje. Ook mag je gebruik maken van ons zilversoldeer.
- Vijlsetje: in het vijlsetje zitten vijltjes met verschillende vormen. Hiervoor geldt; gebruik het vijltje met een vorm die jij in jouw materiaal wilt zetten. Een platte vijl gebruik je dus om iets recht af te vijlen. Een halfronde vijl gebruik je om in de binnenkant van jouw ringband te vijlen.
- Zaagje spannen: haal een van de zaagjes uit het zaagsetje. Draai de zaagbeugel open / zet hem eventueel op de juiste afstand. Het zaagje moet er strak in met de tandjes naar buiten en naar beneden wijzend. Zet eerst een zijde vast, duw daarna het zaagje tegen de tafel om hem een klein beetje te buigen en zet dan de andere kant vast. Tik zachtjes tegen het zaagje aan met een vinger. Beweegt het zaagje niet meer? Dan zit hij goed vast.
Basismaterialen
- De volgende materialen zijn belangrijk voor het meten:
- Kraspen: hiermee teken je iets af op metaal. De punt is dun, zodat je een gedetailleerde lijn kunt trekken die makkelijk te volgen is met een zaagje. Dit is een metalen pen. Een balpen geeft namelijk een lijn die voor een goudsmid veel te dik is.
- Liniaal: een liniaal gebruik je alleen om een rechte lijn te trekken, niet om iets op te meten.
- Een ringmaatmeter geef jouw ringmaat aan. De ring die past zet je vervolgens op :
- Een ringstok: hiermee kun je een bestaande ring opmeten, gebruik de diametermaat voor jouw ring. De omtrekmaat gebruik je bijvoorbeeld voor heel specifieke sieraden of vermakingen.
- Een digitale schuifmaat: hiermee kun je iets nauwkeurig opmeten, of eventueel de binnenmaat van een ring meten. Gebruik dan een kraspen om iets af te tekenen van een bepaalde lengte.
Het eerste project
In de cursus edelsmeden begint iedereen met een ring van zilver met een edelsteen. Mocht je goud dragen, dan kunnen we de ring eventueel voor je vergulden na afloop. Kies eerst een edelsteen uit. Hiervoor geldt, hoe kleiner, platter en hoekiger een steen, hoe moeilijker deze is om als eerste werkstuk te gebruiken. Laat je echter niet afschrikken en maak wat jij mooi vindt.
Aan de muur hangen bakken met materiaal. Zo is er een bak ‘plaat’ met zilverplaat in verschillende diktes. Een bak ‘draad’ met draden zilver en een bak ‘sierdraad’ met draden zilver met een patroon erin. Pareldraad is de draad met kleine balletjes, torsdraad is de gedraaide draad. Gebruik deze draden om een ontwerp voor jezelf te bedenken en meet hoe breed alles moet zijn. Schets jouw ontwerp en schrijf hier de maten bij van het materiaal dat je wilt gaan gebruiken.